Kamp bouwen voor beginners
Je gaat naar een larp waar OC slapen geen optie is. Je wilt je spelersgroep een uitvalsbasis geven. Of je hebt er gewoon absoluut geen zin in om dat hele veld af te wandelen om in je bed te kunnen neervallen. Er zullen weinig larpers zijn die niet een keer de gedachte gehad hebben: “het zou tof zijn om een IC kampement te hebben staan”.
Disclaimer: een kamp bouwen is maatwerk. Ik vertel hier over mijn eigen ervaringen; die van jou kunnen heel anders zijn. Niets wat ik hier aanprijs is de gouden regel. Het is echter een goed uitgangspunt voor iedereen die een kampement wil maken en niet weet waar hij moet beginnen. Ik ga in dit artikel uit van een kamp voor een groep van vijf tot tien man, voor op een fantasy larp die een weekend tot een week duurt.
Kosten
Ik val maar gelijk met de deur in huis: kosten. Veel beginnende spelers zullen gedacht hebben: “een kampement bouwen, da’s toch ontzettend duur?” Deze spelers hebben absoluut gelijk.
Een kampement bouwen is prijzig. Daar is geen ontkomen aan. Aan de andere kant is het ook niet zo dat het bedrag gelijk de vier cijfers in hoeft te schieten. Mijn eerste kampement heeft bij elkaar ongeveer €500,- gekost, waarvan het overgrote deel aan de tent zelf op is gegaan. Een voordeel is dat kampementen vaak groepsprojecten zijn; door de kosten over een groep te verdelen is de prijs al snel tot een reëel bedrag te drukken.
Communicatie
Net zoals in elk ander deel van de hobby, is communicatie cruciaal in het bouwen van een kamp. Er zijn twee belangrijke partijen waarmee gecommuniceerd moet worden: de groep en de organisatie.
Communicatie binnen de groep
Communicatie binnen de groep is belangrijk tijdens het uitwerken van het kamp. Als je je kamp in je uppie bouwt, kun je dit deel uiteraard overslaan. Belangrijke vragen zijn:
- Wat is het doel van het kamp? Is het een simpel “thuis”, is het een tempel, een garnizoen?
- Wat is de stijl van het kamp? Als de spelersgroep een specifieke stijl heeft, ziet het er raar uit als het kamp deze stijl niet deelt.
- Welke faciliteiten zijn er nodig? Denk hierbij aan slaapplaatsen, maar ook overdekte zit- of kookruimte.
- Wie heeft wat? Je wil niet op het evenement zelf er achter komen dat iedereen een eigen vuurkorf heeft meegenomen, maar niemand stoelen heeft.
- Wie betaalt wat, en wie wordt de eigenaar? Als er in groepsverband geld wordt ingezameld voor een groot voorwerp, maak dan gelijk afspraken wie de eigenaar wordt en wat er gebeurt als de groep stopt.
- Wie vervoert wat? Zijn er voldoende auto’s/aanhangwagens beschikbaar om alles mee te krijgen?
- Wie slaat wat op? Tenten en meubilair kunnen veel ruimte innemen.
Communicatie met de organisatie
Communiceer duidelijk met de orga! Manage verwachtingen, wees duidelijk en op tijd, maak onderscheid tussen wat noodzakelijk en wat wenselijk is, en accepteer het als niet alles lukt zoals je het wilt. Liever een paar extra mailtjes naar de orga, dan op het evenement zelf erachter komen dat het niet zo is als je dacht. Belangrijke vragen om te stellen zijn:
- Mag ik een kamp neerzetten? Deze vraag is belangrijk om op tijd te stellen. Lang niet elke larp heeft ruimte voor spelerskampen.
- Is vuur toegestaan? Dit slaat zowel op open vuur als op lampen en kaarsen. Lees de veiligheidsvoorschriften m.b.t. vuur van de larp extreem zorgvuldig door.
- Mag er gegraven worden? Soms zijn er door leidingen of kabels beperkingen aan waar gegraven mag worden.
- Hoeveel plaats heb ik? Welke bijzonderheden zijn er aan de plaats?
- Wat zijn de eisen die de larp aan het kamp stelt? Regels zoals “geen legertenten” of “geen dingen met struikelgevaar” komen veel voor.
- Is alles ín tenten ook IC? Zo ja heb je ook bijvoorbeeld IC beddengoed (en misschien slaapkleding) nodig.
- Regelt de larp tafels en stoelen? Vaak regelen larps campingbanken en -tafels voor hun IC locaties, en is het mogelijk om voor een schappelijk bedrag een setje voor in je kamp te krijgen.
Planning
“Measure twice and cut once”. Een goede planning maakt het bouwen van een kamp vele malen makkelijker. Het is makkelijk om in grootse plannen en toffe ideeën te verdwalen. Er is geen gouden regel voor planning, maar houd de volgende tips in je achterhoofd:
- Niet kopen voordat je zeker weet dat je het nodig hebt.
- Een kamp maken is maatwerk.
- Stel prioriteiten. Een fatsoenlijke set tafels, stoelen en bedden is belangrijker dan altaren en standbeelden.
- Wees realistisch. Blijf niet te lang hangen aan coole maar onhaalbare ideeën.
- Begin simpel en bescheiden.
Zelfs met de beste voorbereiding zullen er altijd dingen misgaan, en zullen er op de larp zelf nog verbeterpuntjes naar voren springen. Dit is niet erg! Rome was niet in één dag gebouwd; jouw kamp ook niet.
Vervoer
Vervoer moet altijd in het achterhoofd gehouden worden tijdens het maken van een kamp. Het is zonde als je dat toffe altaar niet mee kunt nemen omdat het niet in de kofferbak past. Vergis je niet in hoe vol je auto zit na je tentpalen en -zeilen, stoel, tafel, en natuurlijk je gewone larp spullen. Als het even mogelijk is, bouw dan alles zo dat het demontabel is in platte onderdelen. Zo bespaar je jezelf een hoop hoofdpijn met in- en uitpakken en kun je meer meenemen.
Onderdelen
Er zijn een aantal generieke onderdelen waar bijna elk kamp over na dient te denken. Niet elk kamp zal al deze onderdelen daadwerkelijk nodig hebben en niet elk kamp heeft er genoeg aan, maar het is een solide basis om vanaf te werken.
Tenten
Elk kamp heeft een vorm van onderdak nodig. In bijna alle gevallen zullen dit tenten zijn, om zowel IC als OC redenen. Als beginner is de Sahara 400 tent je vriend. De Sahara 400 is die witte ronde bell tent die je op elke grote larp wel ziet staan. Hoewel hij niet écht historisch verantwoord is kan hij meestal prima door de beugel. Verder is hij goedkoop, waterdicht, en relatief makkelijk te vervoeren. Ik raad zelf de Deluxe versie (met een vast grondzeil) aan. Hoewel hij een stuk duurder is, zul je geen spijt van je uitgave hebben wanneer het begint te regenen.
Welke exacte tenten je als groep aanschaft/leent/huurt maakt in eerste instantie niet zo heel veel uit, maar simpel beginnen is aan te raden. Een degelijke witte A-tent heb je altijd wel nut voor, waar bijvoorbeeld een tipi of een felgekleurde paviljoentent niet overal even logisch staat. Als je een niet-historische tent als IC tent wil gebruiken (zoals bijvoorbeeld de Sahara), neem dan altijd contact op met de organisatie of ze dit goedkeuren.
Zitruimte
Tafels en stoelen zijn hard nodig in een kampement. De makkelijkste oplossing zijn de eerder genoemde campingbanken en -tafels, hoewel deze er niet écht mooi uitzien. Met wat hout en wat tijd is al makkelijk iets simpels in elkaar te knutselen. Als alternatief zijn simpele houten krukjes makkelijk te bemachtigen.
Opslagruimte
Het is aan te raden om iets van een kastje, kist of rek mee te nemen. Als deze er niet is legt iedereen net zo makkelijk al hun spullen op de tafels en stoelen neer, waardoor in geen tijd alle ruimte weg is.
Verlichting
’s Nachts gaat het spel gewoon door, dus is er verlichting nodig. De verlichting van de rest van de larp zal vaak niet genoeg zijn om het kamp te verlichten. Ik gebruik zelf een vuurschaal als lichtbron, met een aantal tuinfakkels om de grenzen van het kamp aan te geven. (Nep)kaarsen en (nep)olielampen doen het ook erg goed. Als de larp echt vuur toestaat zou ik nepvuur afraden, omdat het verschil vaak erg goed zichtbaar is. Wees echter altijd verstandig met vuur: ga niet met een echte fakkel aan de wandel als er een kans op een gevecht is.
Aankleding
Hier is weinig generieks over te zeggen. Kleed je kamp leuk aan! Als je een groep vertegenwoordigt, zet een vaandel of een uithangbordje neer. Gooi wat kleedjes over de tafel heen, leg wat bontjes in de hangmat, of zet een werkplaats buiten, en het ziet er gelijk een stuk visueel aantrekkelijker uit.
Verdediging
Veel larps hebben impliciet of expliciet een “niet vechten bij tenten” regel. Dit geldt dubbel als de larp open vuur toestaat. Als er in jouw kamp gevochten mag worden, en je niet van de bescherming van een stadspoort geniet (en laten we even eerlijk zijn, de monsters komen er toch altijd wel doorheen), is het misschien wijsheid om verdediging te bouwen.
Probeer je kamp niet simpelweg met touw of stokjes af te zetten. Als je verdedigingswerken wilt hebben, laat ze er dan overtuigend uitzien. Verder is er weinig algemeens over fortificaties te zeggen: ze zijn allemaal vrij uniek. Bekoop je IC veiligheid echter niet met OC gevaar!
Kookgerei
Dit komt straks in meer detail aan bod. Vergeet niet om ook een IC-verantwoorde afvalbak te regelen als je gaat koken!
Persoonlijke spullen
Denk hierbij aan beddengoed, eetgerei, opslagruimte voor kleding, en ruimte om de onvermijdelijke OC dingen weg te moffelen. Deze hoeven meestal niet in groepsverband geregeld te worden.
Koken
Kamp koken is één van de lastigste, maar in mijn ogen ook één van de leukste dingen van IC kamperen. Het is (bijna) altijd mogelijk om je eten gewoon bij de kantine/bar te halen. Wil je echter zelf gaan koken zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.
Planning
Zoals je straks zult zien, ben je enorm beperkt in het koken. Plan daarom je maaltijden (niet alleen avondeten!) van tevoren uit. Oefen ze thuis een keer, zodat je ziet wat je allemaal gebruikt en dus mee moet nemen.
Planning
Je zult in eerste instantie beperkt zijn tot koken met één pan op het kampvuur. Er zijn voldoende eenpansgerechten mogelijk, maar wees je bewust van deze beperking. Verder heb je de standaard selectie aan spatels, messen, snijplanken en bakjes nodig.
Houdbaarheid
Je hebt natuurlijk geen koelkast op een larp staan (tenzij je wel een koelkast hebt staan, uiteraard. In dat geval: superhandig! In elk ander geval: lees verder). Dit beperkt je keuze van ingrediënten nogal. Met droge worst en zoute kaas, gedroogd fruit, noten, eieren, bonen en eten uit blik kun je zo goed als onbeperkt vooruit. Gedroogde erwten en kikkererwten zijn ook altijd geschikt om mee te koken. Ik ben zelf een fan van scheepsbeschuit, hoewel de smaak ervan soms wat te wensen over laat…
Allergieën
Wanneer je voor een grote groep kookt, komt de kwestie van wat er met allergieën en/of levenskeuzes gedaan moet worden onvermijdelijk naar voren. Het kan tot verhitte discussie leiden, dus wil ik er niet te diep op ingaan. Mijn advies is simpelweg als volgt:
Je bent op een larp enorm beperkt in wat je kunt koken. Het zal niet altijd mogelijk en realistisch zijn om met elke allergie en levenskeuze tegelijk rekening te houden. Vraag daarom op tijd rond binnen je groep welke eisen er aan het eten gesteld worden, en overleg met de groep om samen een eetplan te maken waar iedereen zich in kan vinden.
Conclusie
Een kamp op een larp neerzetten is een ambitieus project, waar het nodige bij komt kijken. Elk kamp is anders, en elk kamp heeft het nodige maatwerk nodig om goed terecht te komen. Wees realistisch en kritisch en je hebt al snel een eigen plekje staan om gezellig monsters vanuit aan te vallen.
Aanmelden nieuwsbrief
Contact
Wil je samenwerken met LARP Platform, heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.
LARP Platform is onderdeel van Stichting Verhaal in Uitvoering.