Worbla in LARP

18 juni 2018 Door Mariska Oudshoorn

Misschien heb je wel eens gehoord van Worbla. Mogelijk heb je wel eens hele mooie cosplay kostuums voorbij zien komen en gezien dat het vaak van Worbla gemaakt is, of misschien heb je helemaal geen idee waar ik het nu over heb.

Wat is Worbla?

Gemaakt door W Arzbach

Worbla is een merk met verschillende thermoplastische materialen, er zijn natuurlijk ook nog andere thermoplasten, met allemaal net iets andere eigenschappen, zoals Thibra, maar gezien Worbla de bekendste is, heb ik het voornamelijk hierover. Thermoplastische materialen kan je vormen als je ze tot een bepaalde temperatuur opwarmt. Als het afkoelt behoudt het de vorm die je het gegeven hebt. Thermoplasten zijn vrij stevig en daardoor kan je de mooiste creaties ermee maken. Worbla is gebaseerd op plastic met een bepaalde vulling, die verschilt per soort Worbla. Omdat het gebaseerd is op plastic kan het tegen water en alle soorten Worbla zijn niet giftig, sommige kunnen makkelijk gebruikt worden om gebitjes mee te maken.

Ik zal aan het einde van het artikel nog wat meer ingaan op een aantal verschillende soorten Worbla.

Worbla wordt in de cosplaywereld voornamelijk gebruikt om harnassen mee te maken. Het is namelijk lekker stevig vergeleken met foam, en een stuk lichter en makkelijker te vormen dan metaal. Je hebt niet veel nodig om met Worbla te werken; eigenlijk heb je aan een schaar en een heteluchtpistool meer dan genoeg. De meeste soorten Worbla plakken namelijk aan zichzelf als het warm is, dus ook lijm is meestal niet nodig.

Vaak wordt de Worbla over een laag foam heen gelegd, om het nog wat steviger te laten zijn en zijn vorm te laten behouden. Wat ook regelmatig gedaan wordt is een laag foam tussen twee lagen Worbla te sandwichen. Dan is het extra stevig, maar ben je wel weer meer Worbla kwijt, en het is zeker niet het goedkoopste materiaal om mee te werken.

Maar kleine reststukjes hoef je niet weg te gooien, als je deze verwarmt en aan elkaar plakt kan je het gebruiken als een soort klei. Hiermee kan je dan kleine details of ronde randjes maken.

Kan je Worbla gebruiken voor LARP?

Worbla is een geweldig creatief materiaal, maar zeker binnen LARP niet voor alles geschikt. Omdat Worbla een hard plastic is wil je er geen wapens, of decoratie op wapens mee maken. Ook de pommel wil je er niet mee versieren, er is namelijk altijd kans dat je er iets mee raakt en dan kan dat best nog wel pijnlijk zijn.

Details en puntjes kunnen ook zeer scherp worden waardoor mensen hun zwaarden er ook kapot kunnen slaan. Neem bijvoorbeeld het kostuum hiernaast; helemaal gemaakt van Worbla, leuk voor cosplay, maar in LARP totaal niet praktisch. Je slaat een zwaard er zo op kapot met al die scherpe punten. Je wilt er ook niet zelf per ongeluk in rennen, ook dat is scherp en kan dus pijn doen.

Worbla is plastic en daardoor erg flexibel en vrij stevig, maar met grotere oppervlakken kan het broos worden. Juist omdat het zo mooi afgewerkt kan worden, om op echt metaal te laten lijken, kan het gebeuren dat mensen (onbewust) minder rekening met je houden en harder slaan. Hierdoor kan het breken. Ook zullen grote oppervlakken het niet overleven als je erop valt. Afgebroken Worbla randen kunnen best scherp zijn, en je bent je mooie harnas kwijt. Dus raad ik het maken van torsoharnassen en helmen af.

Gemaakt van Thibra door Dennis D.

Let ook op met larps op zeer warme plaatsen. Dat het een thermoplastisch materiaal is, en daardoor makkelijk te bewerken is, is ook een nadeel. Als de Worbla een tijd in de volle zon staat of in een warme auto ligt, kan het gaan vervormen. Daarnaast kunnen er bubbels ontstaan tussen de foamlaag en de Worbla. Dit is nog een reden waarom volledige torsoharnassen niet heel handig zijn, als je net een lange tijd in de zon gestaan hebt en je Worbla wat warm geworden is kan het vervormen als er klappen op komen.

Nu vraag je je misschien af, maar waar kan ik het dan wel voor gebruiken? Naast de harnassen, waar cosplayers het vaak voor gebruiken, heeft Worbla nog veel meer toepassingen die ook binnen larp gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan sieraden; gedetailleerde armbanden zijn met Worbla makkelijk binnen een middagje in elkaar te zetten. Je kan de meest sierlijke kronen helemaal op je eigen maat maken. Omdat het materiaal onbeperkt opgewarmd kan worden ben je pas klaar als het helemaal zit zoals jij wilt. Denk bijvoorbeeld ook aan maskers of hoofdtooien. Je kan makkelijk veren en andere decoraties in de Worbla steken, omdat ze bijna altijd blijven plakken. Doen ze dat niet, dan doe je er een druppeltje lijm onder en plakt het alsnog.

En om toch even terug te komen op harnasonderdelen: dingen zoals bracers, of andere kleinere onderdelen zonder scherpe punten kan je prima van Worbla maken; dat krijg je bijna niet kapot met de gebruikelijke larpwapens.

Zelf heb ik als prop de kristallen hieronder gemaakt van de doorzichtige Worbla Crystal Art. Door er een beetje verf doorheen te kneden kreeg het een kleurtje, waarna het vrij gemakkelijk in kristal-achtige vormen te rollen is. Vervolgens kunnen de losse kristallen aan elkaar geplakt worden (geen lijm nodig, want de Worbla plakt aan zichzelf) en op een lampje gezet worden. Nog geen middagje werk voor een best wel toffe prop.

Verschillende soorten Worbla

Er zijn ondertussen teveel soorten Worbla om ze hier allemaal uit te leggen, dus ik behandel hier de meest gebruikte:

Worbla’s Finest art

De originele en meest gebruikte soort Worbla. Dit is plastic gemengd met een soort zaagsel (het ruikt ook heel fijn naar hout als het verwarmd wordt) en word verkocht als lichtbruine platen. Deze Worbla activeert op 90°C, en plakt aan zichzelf als het warm is. Het materiaal is vrij ruw, dus als je een gladde afwerking wil ben je nog wel even bezig. Vanwege de activeringstemperatuur is het wel opletten op je vingers, maar als je even wacht is het iets afgekoeld maar nog wel kneedbaar.

Worbla’s TranspArt

Een doorzichtige variant. Heel goed geschikt om kristal-achtige structuren mee te maken en te verwerken met verlichting. Activeert pas bij 120°C dus hier nog meer oppassen voor verbrande vingers, of je moet handschoenen dragen. Het plakt minder goed aan zichzelf, maar met verhitting wel aan andere soorten Worbla. Als je het kneedt, wordt het een melkachtige kleur. Ook deze Worbla koop je als een plaat. In moderne larps kan het ook zeker goed gebruikt worden voor bijvoorbeeld een vizier of displays met statische afbeelding. Text bij foto: Foto door Daniel.

Worbla’s Deco Art (ook wel friendly plastic) & Worbla’s Crystal Art

Worbla’s Crystal Art

Deze soorten Worbla koop je beiden niet als vellen, maar als een soort korrels. De Deco Art zijn witte korrels, die doorzichtig worden na opwarming en weer wit als ze afkoelen. Ze activeren rond een temperatuur van 60°C, dus terwijl het vlak na opwarming is nog even oppassen is voor je vingers, is het zodra het een beetje afkoelt redelijk mee te werken. Hier is perfect mee te kleien. Deze Worbla is ook compleet niet-giftig en ik heb het zelf bijvoorbeeld al eens gebruikt om een orkgebitje mee te maken. Zeker ook in kostuums lijkt de afgekoelde kleur erg op tand. Je kan er ook een lichtje achter plakken om een zeer diffuus licht te creëren.

De Worbla’s Crystal Art is de doorzichtige korrelvariant. Deze is zeer geschikt om oplichtende kristallen (zie hierboven en hiernaast) en andere projecten met lichtjes mee te maken. Verder werkt het ook erg goed voor edelstenen, lenzen en andere ietwat doorschijnende materialen. Let wel op, deze variant moet opgewarmd worden tot 110 graden, dus hittebestendige handschoenen zijn zeer aan te raden.

Ben je benieuwd wat er verder nog voor soorten Worbla zijn dan kan je voor het complete overzicht hier kijken: http://www.Worbla.com/?page_id=6687 (pagina in het Engels).


terug naar boven