Kostuums maken – Introductie: waar te beginnen?
Je hebt een geweldig idee voor je karakter, en je weet exact hoe je wilt dat het eruit gaat zien. Er zijn verschillende manieren om aan een kostuum te komen, je kan het bij elkaar zoeken en kopen, je kan een vriend of familielid lief aankijken om het voor je te maken, of je kan het zelf maken! Maar waar moet je dan beginnen? Ik zal in een serie blogberichten proberen de beginselen van het zelf kostuums en kleding maken uit te leggen.
Vandaag deel 1: Patronen
Zelf vind ik de makkelijkste manier om kleding te maken om met een patroon te werken. Een patroon bestaat uit tekeningen van de onderdelen van het kledingstuk en een beschrijving hoe ze in elkaar te zetten. Ik kan het je zeker aanraden om wanneer je voor het eerst iets zelf maakt niet al te moeilijk te beginnen. Denk bijvoorbeeld aan een mouwloze tuniek, cape of een hemdje. Voor een tweede kledingstuk kan je bijvoorbeeld denken aan een wat wijdere jurk of een los shirt met mouwen.
Het makkelijkst is als je een patroon kan vinden wat exact is dat je zoekt. Er zijn veel plekken waar je patronen kan kopen. Vaak vind je patronen voor ‘historische’ kostuums onder de categorie kostuums, je kan ook ‘gewone’ kleding patronen gebruiken, maar daarover later meer. Een kort lijstje van uitgevers van patronen waar wat nuttigs tussen kan zitten:
- Butterick
- McCall’s
- Burda
En dat zijn nog maar een paar van de uitgevers die er zijn.
Voordeel van bij grote uitgevers patronen kopen is dat er altijd beschrijvingen bijzitten hoe je alles in welke volgorde aan elkaar zet.
Hooded vest van PinterestVerder heb je in Nederland drie naaitijdschriften die bij de meeste supermarkten wel te krijgen zijn namelijk: Burda, Knipmode en La Maison Victor. Dit zijn maandbladen met patronen voor gewone kleding en als je op zoek ben naar een specifiek patroon moet het er maar net die maand in staan, zeker voor wat meer historische patronen hoef je hier niet op te rekenen.
De patronen van de uitgevers zijn (bijna) allemaal betaald, maar er zijn op internet met goed zoeken vaak ook vele gratis patronen te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op Pinterest. Met zoektermen als ‘LARP sewing patterns’ of ‘Historical sewing patterns’ kom je vaak al een heel eind (zeker voor capes is er op internet veel te vinden). Voordeel hiervan is dat de patronen vaak gratis zijn, nadelen zijn dat er regelmatig summiere of geen beschrijvingen bijzitten, maar dat ligt aan wie het patroon plaatst, vaak genoeg wordt alles wel duidelijk uitgelegd. Verder moet je de patronen zelf uitprinten of zelf uitmeten/tekenen.
Naast dat je patronen kan zoeken of kopen kan je ook de patronen zelf maken. Dit werkt het best voor wat simpelere kledingstukken. Als je bijvoorbeeld een tuniek wilt maken, wat eigenlijk niet heel veel anders is dan een t-shirt wat je al in de kast hebt hangen maar dan langer, kan je dat t-shirt pakken en daar een patroon van maken. Als het een oud shirt is dan kan het het op deze manier doen. Als het shirt niet kapot mag kan je het op ongeveer dezelfde manier doen alleen dan door je shirt ongeknipt op het patroon te leggen en het dan om te trekken. Het word dan iets minder nauwkeurig maar zeker als je een kledingstuk wilt maken dat niet heel strak zit moet het geen probleem zijn.
De kans dat je een patroon vind dat exact is wat je zoekt is natuurlijk erg klein maar vaak zijn er met wat kleine aanpassingen heel veel patronen opeens wel geschikt. Zelf heb ik bijvoorbeeld van een patroon voor een vest een lange groene jas gemaakt.
Links een lekker warm vest voor dagelijks gebruik (Het originele patroon), en rechts hetzelfde patroon maar dan een stuk verlengd, zonder rits en met knopen als warme LARP jas voor ‘s avonds. (Ik moet nog eens leren betere foto’s van mijzelf te maken 😉 )
Zo kan je dus ook kijken naar patronen van moderne kleding om te veranderen naar meer LARP geschikte kleding. Met of zonder mouwen, de lengte van het kledingstuk, het zijn aanpassingen die redelijk makkelijk te maken zijn en een groot verschil kunnen maken.
Nu heb je een patroon, maar dan? Dan ga je op zoek naar de perfecte stof voor je kostuum! En dat is exact waar ik het de volgende keer over wil gaan hebben. Want met een patroon en een berg stof ben je al een heel eind op de goede weg.
Verder lezen
Deel 2: Stofkeuze
Deel 3: Knippen & lezen
Deel 4: Je naaimachine is zo eng nog niet
Aanmelden nieuwsbrief
Contact
Wil je samenwerken met LARP Platform, heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.
LARP Platform is onderdeel van Stichting Verhaal in Uitvoering.