Van Larp naar Lait

20 juni 2017 Door Julian de Vries

Ik geloof dat onze hobby miskent wordt.

Ik wil nog een stap verder gaan: Ik geloof dat onze hobby miskent wordt, omdat onze hobby complex is om uit te leggen. Complexe zaken zijn niet makkelijk te begrijpen en we weten: Alles wat mensen niet begrijpen, vrezen ze.

Gevreesd worden, zou nog niet eens zo’n probleem zijn. Vervelender is de gangbare reactie op deze angst voor het onbekende: Het bespotten van de angstbron. Snap je iets niet dan maak je het belachelijk en vervolgens lach je je angst weg. Snap je larp niet, dan maak je het belachelijk en vervolgens lach je je angst weg. Jammer voor iedereen.

Mijn oplossing, die ik je cadeau wil doen, doet in 1 klap drie dingen:

  • Het complexe makkelijk maken
  • Ruimte voor jezelf in het gesprek maken
  • de ‘dit is belachelijk’ valkuil ontwijken.

Zoals met alle cadeautjes: Je hoeft mijn cadeautje niet te gebruiken. Je kunt dit ook zelf proberen. In dat geval hoor ik graag hoe, want ik ben altijd op zoek naar nieuwe wegen naar Rome. Dat is niet de makkelijkste optie. De makkelijkere optie is mijn manier overnemen die ik je in dit artikel cadeau doe: Lait.

Lait

De methode is verbazingwekkend simpel: In plaats van Larp als naam voor onze hobby te gebruiken, gebruik je Lait (spreek uit alsof je in het engels light zegt): Live Action Improvisatie Theater.

Een knikje naar onze roots, maar ook een term die de volwassenheid van ons medium aanduidt. Interessanter is dat de meeste leken gelijk een link leggen met het Engelse ‘Light’ wat licht, goed en vooral vertrouwd betekent. Dit is precies wat we nodig hebben om bij voorbaat eventuele angst voor het onbekende weg te nemen. Iets lichts kan immers nooit echt gevaarlijk zijn, toch? Het gebruik van Lait in plaats van Larp levert een wereld van verschil op.

Nu vraag je je misschien af: Dit is zo’n kleine aanpassing! Het is onmogelijk dat dit werkt! Waarom levert zo’n klein aanpassinkje zo’n groot verschil?

Hoe werkt het

Namen zijn belangrijk. Namen hebben symboliek, bevatten verwijzingen en genereren context. De “poten” van een paard noemen we “benen” en dat voelt merkbaar anders.

Vergelijk de volgende twee zinnen:

  • Ik heb afgelopen weekend een Bellis perennis geplukt.
  • Ik heb een madeliefje geplukt.

Als we Bellis perennis gebruiken, snappen minder mensen ons dan wanneer we zeggen: Ik heb een madeliefje geplukt.

Lait gebruiken levert hetzelfde effect op als madeliefje gebruiken. Larp gebruiken levert hetzelfde resultaat op als Bellis perennis. Door Lait te gebruiken, maken we het onze gesprekspartners makkelijk omdat hij/zij voor de helft van het verhaal al gelijk een beeld heeft.

Ik merk een enorm verschil als ik larp of lait gebruik bij mensen van buiten de hobby. Bij larp krijg ik lege blikken. Bij lait mag ik mijn passie uitleggen en wek ik interesse. Je creëert met het gebruik van ‘Lait’ voor jezelf de ruimte om uit te weiden over de aspecten van onze hobby die jij interessant vind.

Het sterkte punt van de methode is gelijk ook het zwakke punt van de methode. Je haakt aan bij de wat de ander kent, maar dat is niet altijd een voordeel. Dat kan best lastig zijn. Er komt altijd 1 nadeel met stip bovendrijven:

Nadeel

Er zit een nadeel aan deze methode: Tijdens het uitleggen wat Lait is, krijg je altijd de vraag over het publiek. “Waar zit het publiek dan?” of “Het publiek loopt er dan doorheen?”

Ikzelf verwijs dan graag naar het ‘Burning Man’ festival. Daar is iedereen tegelijkertijd zowel deelnemer als publiek. Deelnemer en publiek vallen samen en zijn onafscheidelijk verbonden. Net zoals bij ons.

Uiteraard zijn er andere opties om over te brengen dat publiek en participant samen kunnen vallen: Binnen de academische theater- en kunstwereld zijn er legio voorbeelden die je boven water kunt halen. Ik praat zelf weinig meer met ‘echte’ kunstenaars: Interessant doen om het interessant doen trekt me niet (meer). Ik geef je netjes aan dat dit ook kan, maar als je daar tips over wilt: Zie google en gebruik “participant” in plaats van “deelnemer.”

Conclusie

De volgende keer dat iemand je naar onze hobby vraagt heb je 2 opties:

  • Wil je ze afkappen? Maak het ze dan zo moeilijk mogelijk, zodat ze vanzelf ophouden met je lastig vallen: Gebruik Larp.
  • Wil je een gesprek met ze aangaan? Wil je de ruimte krijgen van je gesprekspartner om je passie voor onze hobby over te brengen: Gebruik Lait.

Ongeacht wat je kiest: Maak het jezelf, maar vooral ook je gesprekspartner makkelijk.

Onze hobby is al complex genoeg om het onderling met elkaar over te hebben. Die complexiteit jaagt buitenstaanders angst aan. We hebben allemaal het bespotten van onze hobby gezien. Ik geloof dat wij zelf een steentje bij kunnen dragen aan het voorkomen hiervan. Ik ben deze steentjes aan het neerleggen, deze gesprekken aan het voeren. Ik hoop dat ik hiermee jou steen iets lichter heb gemaakt en dat je me mee zult helpen.

Ongeacht of je Lait gebruikt of je eigen methode ontwikkelt: Weet dat ik het waardeer, als je ons allen ondersteunt door deze stenen te leggen. Succes!

Julian de Vries
Voorzitter Eos Dynamic, Frontier


terug naar boven