Boogschieten: Hoe raak je een schuurdeur?

14 mei 2018 Door Diona de Jager

Sommige mensen willen op larp een stoere vechter in pantser spelen, anderen een diplomaat, en er zijn ook mensen die willen boogschieten. Ze kopen een boog, een aantal larp-pijlen en een hippe tas om die pijlen mee rond te dragen… en raken vervolgens nog geen schuurdeur op 3 meter afstand.

Hoe komt dat eigenlijk?
En hoe los je dat op?

Om te beginnen door dit artikel te lezen!

De boog

Bogen zijn er in allerlei soorten en maten te koop, voor larp moet je er vooral op letten wat het trekgewicht is. Het trekgewicht is het gewicht dat je trekt als je de pees aanspant naar de lengte van de pijl die je gebruikt. Dit wordt gemeten in (Engelse) ponden. Als je een boog koopt wordt daar (als het goed is) altijd bij aangegeven wat het trekgewicht is, maar je kan het ook nameten met een veer-unster.

Dit is een weeg-apparaatje waarmee je de pees op lengte aantrekt, waarna je kan aflezen welk gewicht je getrokken hebt. Op het evenement zullen ze bij de wapenkeuring dit altijd wel willen nakijken.

Vraag even na bij de organisatie van het evenement waar je wilt gaan schieten vooraf even na hoe veel je mag trekken. De meeste verenigingen staan bogen tot 30 pond toe, maar er zijn er ook waar je maximaal 24 pond mag trekken. Bij een zwaarder gewicht kun je je medespelers serieus pijn doen, of erger, ondanks dat er een schuim knop op je pijl zit.

Het opspannen van de boog kan met een spankoord (te koop bij elke boogwinkel, niet alleen de betere). Dit is de meest veilige manier om je boog op te spannen.

Je kan bij een larp-boog ook een punt van de boog klem zetten tegen je voet en de boog iets ombuigen zodat je de pees kan opspannen. Let hierbij op dat de boog echt klem staat, gebruik allebei je handen en sta niet met iemand te kletsen (of andere afleiding) als je dit doet. Als je namelijk het verkeerde loslaat kun je een boogblad of de pees in je gezicht geklapt krijgen en dat is best pijnlijk.

Disclaimer: Deze methode kan best gevaarlijk zijn als je er niet bekend mee bent, ga dus niet zomaar zelf experimenteren ermee maar laat de techniek aan je uitleggen en voordoen door een meer ervaren boogschutter zodat je weet waar je op moet letten.

De pijl

Voor larp zijn er 2 soort pijlen; de schuim-pijl en de IDV-pijl. Beide types hebben voor- en tegenstanders, die uren kunnen discussiëren over waarom het ene type beter is dan het andere. Je kan je in de discussie mengen, je kan ook gewoon even bij de vereniging waar je wilt gaan schieten navragen welk type toegestaan is en als allebei toegestaan zijn dan kun je kiezen welke je zelf het prettigst vind.

Een advies wat ik je wil meegeven als je pijlen gaat aanschaffen is dat je je pijlen beter niet tweedehands kan kopen. Je weet niet wat de pijlen al hebben meegemaakt en hoe er mee is omgegaan. Als de schachten bijvoorbeeld onder druk hebben gestaan (er is iemand op gaan staan), dan kunnen daar haarscheurtjes in zitten. Als je zo’n pijl tegen iemand aan schiet kan de schacht gaan splijten met alle gevolgen van dien.

Controleer voor je gaat schieten altijd je pijlen; Zitten de koppen nog vast? Als je de schacht een beetje buigt, voelt dat dan soepel? Zijn de schachten nog recht? Heeft de schacht geen splinters? En als de schacht splijt tijdens het buigen zaten er blijkbaar haarscheurtjes in en mag je trots zijn op jezelf dat je hebt gecontroleerd want je hebt een ongeluk voorkomen!

Het is ook verstandig om op het evenement even met je pijlen langs de wapenkeuring te gaan om ze na te laten kijken. Je kan dan gelijk uitleg krijgen over waar je op moet letten.

Niet noodzakelijk (maar wel handig) is om je pijlen te voorzien van tracers. Tracers zijn een soort pluis-veertjes in felle kleuren, beetje zoals de haren van de muppets. Qua schieten doen ze helemaal niets, maar dankzij de felle kleurtjes kunnen ze enorm helpen om je pijlen terug te vinden tussen de blaadjes in het bos.

Niet alle boogwinkels hebben ze, maar met een beetje zoeken zijn ze wel te vinden.

Schieten

Eindelijk, we gaan schieten!

Nou… nog even geduld.

Bij boogschieten is het handig om te weten welk oog dominant is, in verband met mikken.

Hier kom je als volgt achter:

Vouw je handen over elkaar om een kijkgaatje te maken, kijk met beide ogen open door dat gaatje naar een object dat een eind van je verwijderd is. Breng je handen naar je gezicht terwijl je door het gaatje naar het object blijft kijken. Het oog waar je handen (met het gaatje) voor uit komen is je dominante oog.

De hand die niet aan de kant zit van je dominante oog is de hand waarmee je de boog vasthoudt tijdens het schieten. De pijl zet je op de kant van je dominante oog, als je nu de pees aanspant komt de hand waarmee je de pees aantrekt uit tegen de wang onder je dominante oog. Daardoor kun je met je belangrijkste oog over de pijl heen mikken.

Als je weet welke hand voor moet is het tijd om echt te gaan schieten (eindelijk!). Als je gaat schieten, ga er dan goed voor staan. Als je houding elke keer (ongeveer) hetzelfde is, gaat het schieten beter. Je hoeft dan bijvoorbeeld  geen rekening te houden met wijzigingen in de hoek van je hand-pees-boog stand.

Dus, ga er goed voor staan: Zet je voeten ongeveer op schouderbreedte uit elkaar, let er op dat je niet achterover gaat hangen, het is beter om iets meer gewicht op je voorvoeten te zetten (zonder voorover te gaan hangen). Hou je boog in de voorhand vast, en plaats met de andere hand de nok van de pijl op de juiste plaats op de pees. Leg je vingers op de pees: de wijsvinger boven de pijl en de middel- en ringvinger onder pijl. Duw je boog-hand van je af en trek de peeshand naar je toe; hierdoor kom je in een soort t-vorm te staan. Hou je schouders bij het aanspannen laag, trek ze niet omhoog. Let er op dat je recht staat en dat de pijlpunt, je voorhand, de pijl en je beide schouders in een lijn staan. Breng je peeshand naar je gezicht. Wees niet bang voor de pees, want als je loslaat gaat deze altijd weg van je gezicht.

Nu ga je je pees-hand ankeren, dit betekent dat je je hand op een vaste plek tegen je gezicht aan gaat zetten. Deze plek moet altijd hetzelfde zijn, om te zorgen dat de hoek die je pijl maakt met de boog altijd hetzelfde is.

Er zijn meerdere anker-punten, zoals:

  1. Hou je hand met de knokkel van je wijsvinger tegen de hoek (bij je oor) van je kaak.
  2. Leg de tip van je middelvinger in je mondhoek en leg de rest van je hand langs je wang (je pols komt ongeveer bij je oor uit).

Het helpt met ankeren als je de pees tegen het puntje van je neus zet, dat is een vast punt in je gezicht en dan staat de pijl goed om er overheen te kijken met mikken.

Kijk met je dominante oog over je pijl heen (de nok zou nu redelijk onder je oog moeten zitten) en mik rustig. Laat de pees uit je vingers weg glijden door je vingers te ontspannen, laat de pees niet zomaar los en probeer geen beweging met je hand te maken. Als je je hand beweegt of met je vingers de pees met en spierbeweging loslaat dan trek je de pees namelijk iets om en zal de pijl meer naar links of rechts gaan.

Ga er niet van uit dat je direct van alles zal raken, al zou dat met wat oefenen snel beter moeten worden. 

Als je op mensen gaat schieten, mik dan altijd midden op de borstkas. Dat is het breedste raakvlak en zo voorkom je dat als je de afstand verkeerd inschat je iemand in het gezicht raakt.

Auw!

Bij boogschieten kan er van alles pijn gaan doen. Je vingers zullen door de pees pijnlijk en blauw kunnen worden, je kan er zelfs blaren van op je vingers krijgen. De pees kan bij het schieten tegen je boog-arm aan ketsen en dat kan blauwe plekken of een ontvelde arm tot gevolg hebben. Als je je pijlen over je booghand laat glijden bij schieten dan kunnen de veren in je hand snijden. En zo zijn er meer boog-kwalen.

Bij elke boogwinkel kun je arm en hand-bescherming kopen en met een beetje creatief Googlen zijn er ook nog wel IC-verantwoorde patronen te vinden! 

De regels

Ik heb hier niets geschreven over de regels voor boogschieten op larp, omdat deze per evenement zullen verschillen. Lees altijd even de regels door voor je gaat schieten op een evenement en als je ergens over twijfelt neem dan contact op met de organisatie.

Tot slot…

Ik heb geprobeerd de informatie hier tot het minimaal nodige te beperken. Boogschieten is een best wel specialistische sport met een hoop regels, technieken, onderdeeltjes en geschiedenis en daar ben ik allemaal niet op ingegaan. Simpelweg omdat je dat als larp-schutter niet echt nodig heb.

Vind je boogschieten nu leuk om te doen en zou je het graag wat vaker doen en er meer over leren? Zoek dan een boogschiet-vereniging op in je omgeving en ga daar eens kennismaken.


terug naar boven